کمپین ملی "1،2،3 :غذای سالم چهارشنبه، 8 دی 1395

بیماری های غیرواگیر مهمترین علت مرگ و میر در کشور و استان کردستان بشمار می روند به طوریکه 76% کل بار بیماریها در ایران به بیماری های غیرواگیر اختصاص دارد. یکی از مهمترین عوامل خطر بیماری های غیرواگیر تغذیه نامناسب و مصرف زیاد قند، نمک و چربی است. مطالعات انجام شده نشان داده است که تغذیه نامناسب و الگوی غذایی بیشترین علت بروز اضافه وزن و چاقی، بیماری های قلبی عروقی، دیابت نوع 2 و برخی انواع سرطان ها است. در حال حاضر بیماری های قلبی عروقی علت اصلی مرگ در افراد بالای 30 سال و دومین عامل مرگ در افراد 15 تا 59 سال می باشد.

امروزه با توجه به شیوع بالای بیماری های قلبی و عروقی و پرفشاری خون مصرف زیاد نمک به عنوان یکی از مهم ترین عوامل خطر در بروز این بیماری ها شناخته شده است، آمارها نشان می دهد که از هر 800 مورد مرگ و میر در کشور 300 مورد آن ناشی از بیماری های قلبی و عروقی می باشد. سرانه مصرف نمک در کشور ما درحدود 10-8 گرم در روز است که این میزان بنا به توصیه سازمان های بین المللی بایستی به کمتر از 5 گرم در روز کاهش پیدا کند.

براساس آخرین بررسی صورت گرفته حدود 55درصد نمک دریافتی روزانه با اضافه کردن نمک اضافه شده یا سر سفره می باشد .36درصد آن غذاهای فرایند شده. 12درصد از غذاهای طبیعی دریافت میشود.

بر اساس توصیه سازمان جهانی بهداشت کمتر از 10% انرژی روزانه باید از قندهای ساده تأمین شود و در حال حاضر به علت شیوع روز افزون بیماری دیابت، اضافه وزن و چاقی به تأمین کمتر از 5% انرژی روزانه از قندهای ساده تأکید دارد که بطور متوسط برای یک فرد سالم 25 گرم شکر در روز است.

در استان کردستان  شیوع دیابت در حدود 8درصد گزارش شده است. بیش از 50 درصد مردان و زنان  میانسال در استان دچار اضافه وزن و چاقی هستند. مصرف قند و شکر روزانه 66 گرم است. در حالیکه بر اساس سبد مطلوب غذایی مصرف روزانه قند و شکر حداکثر 40 گرم توصیه شده است. تحقیقات انجام شده نشان داده است که مصرف یک قوطی نوشابه در روز منجربه حدود 7 کیلوگرم اضافه وزن در سال می شود. سرطان پانکراس، بیماری های کلیوی، فشارخون بالا، بیماری های قلبی به خصوص در زنان، نقرس، اختلال حواس و آلزایمر از دیگر عوارض مصرف زیاد مواد قندی و شیرین است.

از سوی دیگر، افزایش مصرف روغن و چربی به ویژه چربی های اشباع از طریق مصرف بی رویه فست فودها و غذاهای چرب و سرخ شده نیز موجب افزایش شیوع بیماری های غیرواگیر نظیر بیماری های قلبی عروقی، برخی سرطان ها از جمله سرطان پستان، سرطان پروستات و دیابت شده است. مطالعات سبد غذایی مطلوب در سال 1391نیز نشان داده است که سرانه مصرف روزانه روغن و چربی 46 گرم است که از سبد مطلوب غذایی (35 گرم) بیشتر است.

با توجه به ضرورت تداوم و استمرار اجرای بسیج ملی آموزش همگانی تغذیه صحیح ، در سال 1395 همزمان با سراسر کشور، کمپین ملی "1،2،3 :غذای سالم" با هدف کاهش مصرف قند ، نمک و چربی توسط معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی کردستان با همکاری سایر حوزه های دانشگاه همچنین مشارکت و همکاری تعدادی از سازمانها و ادارات کل استان از تاریخ 29 آذرماه لغایت 15 دی ماه اجرا می شود.

راهبردهای اصلی در اجرای این برنامه کشوری و استانی، آموزش همگانی ثمربخش، آموزش گروه های خاص مؤثر بر فرهنگ و سواد غذا و تغذیه ای جامعه با همکاری های درون بخشی و بین بخشی است.