افتتاح مرکز خدمات جامع سلامت بنام استاد دکتر ملک افضلی دوشنبه، 13 دی 1395
استاد دکتر حسین ملک افضلی در سال 1318 در اردکان یزد دیده به جهان گشود و به‌ دلیل اینکه پدر ایشان روحانی بود به قم عزیمت کرده و تحصیلات دوران دبستان و دبیرستان را در قم گذراند.
در کنکور سال 1337 وارد دانشکده پزشکی دانشگاه تهران شد و سال 1344 دانش آموخته طب شد. بعد از آن برای  14 ماه در استان اصفهان خدمت سربازی انجام داد و 4 سال هم در استان کردستان خدمت کرد.
در این دوران مسئول سپاه بهداشت استان کردستان شد و با توجه به علاقه ای که از ابتدا به فعالیتهای اجتماعی و بهداشت داشت عمده این دوران را به خدمت در روستاها گذراند. ایشان از تجربیات خدمات خود در کردستان به عنوان یکی از عوامل انگیزاننده ادامه خدمت خودشان در حوزه بهداشت و سلامت یاد می کنند. در سال 1350 در دانشکده بهداشت ادامه تحصیل داد و در سال 1353 در رشته آمار زیستی تخصص گرفت و در سال 1356 به آمریکا رفت و در رشته آمار زیستی مطالعات خود را ادامه داد و بعد از یک دوره یک ساله به کشور بازگشت.
  مروری بر اهم فعالیت‌های اجرایی استاد ملک افضلی نشان می‌دهد که ایشان در سال 1363 برای مدت کوتاهی رئیس دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران شد و سپس برای ده سال معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکی و قائم مقام وزیر در ستاد گسترش شبکه‌های بهداشتی ودرمانی کشور (1374-1364) شد. این دوره یکی از شاخص ترین دوران این وزارتخانه بود که در آن شبکه خدمات بهداشت اولیه کشور شکل گرفت و بسیاری از شاخص های بهداشتی کشور بهبود قابل توجهی پیدا کرد و در این امر نقش استاد دکتر ملک افضلی بسیار بارز و تاثیرگذار بود. شکل گیری شبکه بهداشت و درمان، تاسیس و گسترش خانه های بهداشت، از مهمترین فعالیت های ایشان در این دوره بود. بعد از این دوران مدتی استاد در دانشکده بهداشت مشغول فعالیتهای آموزشی و پژوهشی خود بود و در سال 1378 برای مدت 8 سال معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (1386-1378) شد و در این دوران نیز که همزمان با توجه بیشتر کشور به توسعه تحقیقات در کشور بود بار دیگر ایشان نقش بارزی در توسعه پژوهش در حوزه علوم پزشکی کشور بازی کرد و یادگارهای گرانبهایی از خود در این حوزه باقی گذاشت. بعد از این دوران مجددا به صورت تمام وقت به دانشگاه برگشت و مسئولیتهایی شامل ریاست انستیتو تحقیقات بهداشتی  (1388-1386) و ریاست پژوهشکده سلامت خانواده دانشگاه علوم پزشکی تهران (1390-تاکنون) را عهده دار شدند. در سال 1390 استاد ممتاز گروه اپیدمیولوژی و آمار زیستی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران شد و در سال 1394 به تقاضای خود به درجه بازنشستگی نایل آمد. از دیگر مسئولیتهای ایشان می توان به عضویت در کمیته مشورتی تحقیقات سلامت سازمان جهانی بهداشت؛ منطقه مدیترانه شرقی (1389-1381)؛ عضویت در کمیته گواهی ریشه‌ کنی فلج اطفال سازمان جهانی بهداشت، مدیترانه شرقی (1377-1390)؛  عضویت در کمیته مشورتی تحقیقات سلامت سازمان‌های بهداشت، ژنو (1383-تاکنون) و عضویت علمی وابسته در دانشگاه جکسون در ایالت میسیسیپی آمریکا (1390-تاکنون) اشاره نمود.  بعضی از افتخاراتی که استاد در دوره کاری خود کسب کرده است عبارتند از: برنده کتاب سال در علوم پزشکی و بهداشت (1363)؛ برنده جایزه جمعیت سازمان ملل (1386)؛ استاد ممتاز دانشگاه (1390)؛ کسب مدال درجه 2 خدمت جمهوری اسلامی ایران (1379)؛ کسب رتبه اول جشنواره رازی در گروه بهداشت و تغذیه (1377)؛ برنده جایزه علامه طباطبایی (1392).

ایشان علیرغم مسئولیت های کشوری متعدد موفق به نگارش بیش از 200 مقاله علمی و ترجمه و تالیف 20 کتاب گردید. بواسطه خدمات و جایگاه علمی، ایشان در ایران جایگاه ویژه ای دارند و جامعه پزشکی و سلامت کشور همواره از ایشان قدردانی می کند.
در همین راستا و به منظور ارج نهادن به  خدمات و جایگاه علمی، ایشان در  مرکز خدمات جامع سلامت  به نام استاد دکتر ملک افضلی در شهرستان سنندج افتتاح و  به  بهره برداری رسید .